Sanitarne wymagania dla firm

W produkcji żywności wyjątkową kwestię mają względy sanitarne i epidemiologiczne. Produkowana żywność musi być głównie zdrowa, ale żeby było to możliwe, musi być pod stałą kontrolą, a sposób kontroli warunkuje w takiej sytuacji zdrowie jedzenia. Zdarza się, że jest tak, że miejsce, w jakim produkowana jest żywność, jest zagrożone szkodnikami takimi jak np myszy czy szczur.

Żeby te zwierzęta nie rozprzestrzeniły się i nie stanowiły żadnego zagrożenia dla żywności, sprawowana jest nad zakładem dokładna kontrola. Biolog terenowy głównie kontroluje, jakie jest otoczenie firmy i jakie są zagrożenia. Jeżeli wykryje jakieś, to opracowuje intencja przeciwdziałania tym zagrożeniom i informuje właściciela zakładu gastronomicznego albo przetwórczego, co należy zrobić, aby ochronić się przed zagrożeni em. Wykonywany jest audyt DDD, czyli specjalny audyt, który ma za zadanie sprawdzić, jak wygląda otoczenie firmy, jakie są zagrożenia i jakie są możliwości. Na podstawie danych z takiego audytu wdrażany jest świetny intencja działania. Jeżeli firma się do niego wykorzystuje, to nie musi się niczego obawiać. Gorzej, o ile się nie używa, bo wtedy cały audyt po prostu idzie na marne, dlatego że i tak nie są stosowane procedury, które mogłyby z dobrym skutkiem zapobiegać występowaniu gryzoni i szkodników. Na biologu terenowym spoczywa ogromna odpowiedzialność, ale zakład zajmujący się produkcją i przetwórstwem żywności musi również podejmować odpowiednie działania, które zmierzają do zapobiegania problemowi.
Dodatkowe informacje: https://www.biologterenowy.com.pl/raport-biologa-terenowego