Regały magazynowe

Wyposażenie dla sklepu spożywczego i wyposażenie magazynów gastronomicznych jest dość podobne. Z tą różnicą, że w sklepie spożywczym półki i meble powinny być zwyczajnie ładne, ażeby sklep podobał się klientom. W magazynie można z tego całkowicie zrezygnować i postawić na użyteczność.

W obu wypadkach na wyposażenie składać będą się otwarte regały na towary suche typu mąki, cukier a także napoje - tu regały muszą być przy tym wzmocnione. Poza tym potrzebne będą również chłodziarki i zamrażarki. W sklepie lady chłodnicze, w szczególności, gdy sklep jest samoobsługowy, mają przeszklone drzwi i są świetnie oświetlone. Powinniśmy wyposażyć pomieszczenie magazynowe w konieczne, najczęściej wysokie aż do sufitu, półki i regały (zwykle metalowe), regały chłodnicze a także szafy, w któ rych przechowywana jest żywność w bardzo niskiej temperaturze, czyli głęboko mrożona. Nie może także w nim zabraknąć tradycyjnych w funkcji, niemniej jednak bardzo dużych lodówek a także zamrażarek na drobną żywność, na przykład. lody. Dla produktów które wymagają niskiej temperatury niezbędne jest zachowanie jej też w czasie transportu do magazynu a potem z magazynu do sklepu. W dziale magazynowym nie powinno zabraknąć też palet i regałów, na których mogą być przechowywane. Istnieje szereg przepisów, które mówią o tym, jakie regały przeznaczone są do przechowywania żywności i jakie zasady czystości i higieny muszą być zachowanie na terenie takiego magazynu. Przepisy te są bardzo restrykcyjne, ale dzięki nim żywność zachowuje świeżość i nie niszczy się.
Sprawdź tutaj: meble sklepowe.