Uprawa ziół

Lato to dla wielu ludzi najpiękniejsza pora roku i latem bezwzględnie mamy spore możliwości. Możemy między innymi spędzać więcej czasu na świeżym powietrzu i cieszyć się pięknem natury. Latem dni są gorące, a noce bardzo ciepłe i te warunki umożliwiają między innymi sposobność uprawy wielu roślin, również tych pochodzących normalnie z klimatu tropikalnego.

Mimo iż dla wielu z owych roślin polskie lato jest za krótkie, to planując stosownie przedtem rozsadę takich roślin możemy je z powodzeniem w polskich ustaleniach uprawiać. Kiedy jednak nie mamy takiego doświadczenia lub nie mamy miejsca, żeby prowadzić taką zaawansowaną uprawę, możemy się ograniczyć do ziół. Nie powinno się mieć do nich ani pola, ani wręcz ogródka. Na dobrą sprawę wystarczą doniczki i balkon albo taras, a nawet kuchenny para pet z południową wystawą i bez wątpienia odrobinę pielęgnacji. Bazylia w doniczce świetnie się w taki sposób udaje. Bazylia jest ciepłolubną rośliną ziołową, którą popularnie używa się w wielu potrawach kuchni włoskiej, niemniej jednak dodana do specjałów kuchni polskiej również idealnie poprawia ich smak. Bazylia sprzedawana w opakowaniach w postaci suszu na prawdę często nie ma jednakże już tego zapachu i smaku, to świeża bazylia, więc właściwie każdy, kto preferuje skorzystać z takich dobrodziejstw pachnącej i smacznej bazylii, może ją sam uprawiać. W uprawie także dobrze sprawdzi się kolendra w doniczce. Kolendra jest w pewnym sensie dość kontrowersyjną przyprawą, dlatego że niektórzy inaczej odczuwają jej smak, niemniej jednak ten, kto kolendrę lubi, może ją z powodzeniem uprawiać i cieszyć się jej fantastycznym smakiem.
Zobacz więcej: zioła bio.