Zamrażanie surowców spożywczych

Mrożenie produktów spożywczych to jedna z metod długiego utrzymywania jakości tych produktów na właściwym poziomie umożliwiającym im dalszą sprzedaż. Branża spożywcza jest fantastycznie wymagająca, o ile chodzi o jakość produktu. Z roku na rok obserwujemy, że wymogi się zaostrzają.

Dla końcowych klientów jest to znakomita wiadomość, jednakże dla firm produkcyjnych, handlowych czy transportowych na nieszczęście jest to związane z kolejnymi wydatkami i obowiązkiem przystosowania własnego profilu działania do tych założeń. Jedną ze skuteczniejszych metod używanych w biznesie przetwórczej związanej z żywnością mrożoną i chłodzoną jest zamrażanie szokowe, które polega na zamrażaniu w bardzo bardzo szybkim tempie w specjalnej komorze mroźniczej. Metoda ta ułatwia pracę i głównie skraca czas niezb ędny na zamrożenie produktów. Ma to tę zaletę, że ograniczona jest też energia potrzebna na zamrożenie produktu. Firmy kupują takie urządzenia w wersjach nowych albo stosowanych, w zależności od budżetów. Wynajem kontenerów chłodniczych jest popularną procedurą, dlatego że daje możliwość czasowe ograniczenie wydatków. Wynajem jest realizowany na zasadach leasingu. Oznacza to, że jedna firma może wynająć kontener od drugiej za stosowną miesięczną opłatę i na czas konkretny w umowie takiego najmu. Zwykle umowa trwa mniej więcej dwa-trzy lata, a po tym czasie wynajmujący może odsprzedać przedmiot najmu najemcy lub odzyskać go i sprzedać gdzie indziej. Taka wersja jest bardzo opłacalna dla wielu firm z branży spożywczej.
Warto zobaczyć: komory dojrzewalnicze.